semoga Allah merahmati Perkahwinan kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - First Birthday

Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat sekalian...


Alhamdulillah masih dikurniakan nikmat Iman dan Ihsan... tajuk post macam dah lama menghilang.. yup... terlalu lama sehingga lupa rasanya bagaimana nak menaip di dalam blog sendiri... hihihi.  Al-maklumlah bila bergelar ibu sementelaah lagi aku pulak seorang pelajar separuh masa yang bekerja.. memang aku tetiba terlalu sibuk... so..time managament itu penting...

Pelbagai pertanyaan yang aku terima dari orang sekeliling dan aku akui.. Ya bukan mudah menjadi seorang ibu, walaubagaimanapun aku bersyukur kerana Allah permudahkan segala urusan.  Alhamdulillah.. dan ditanya perasaan menjadi seorang ibu... sungguh tak dapat aku bayangkan rasa bahagia yang mencanak-canak di hati dan bagaikan tidak percaya akan berpeluang memangku insan kecil setelah sekian lama menanti saat-saat terindah tersebut... Itulah rezeki penantian selama 11 tahun.

20-11-2014- Si kecil lahir secara pembedahan kerana setelah diinduce 2 kali bukaan masih 3cm dan baby telah mula buang air besar.Alhamdulillah sikecil selamat dilahirkan dan pertama kali menyusukannya rasa seperti bermimpi.. terkial-kial aku menyusukan dan rezeki Allah susu mencukupi untuk sikecil selama 3hari (full bf). lepastu campur dengan susu kambing (karihome)

21-11-2014- Baby dibenarkan keluar kerana kelihatan tidak kuning dan disebabkan suami minta sikecil berkhatan awal maka selepas balik kerumah petang tersebut kami datang semula ke Hospital. Syahdu melihat si kecil menahan sakit semasa berkhatan. Sepanjang malam tu tak dapat tidur sebab sikecil agak meragam mungkin pusat dan 'bird' sakit. Kenangan yang paling tak dapat dilupa sebab menyusukan baby dalam keadaan mengantuk dan hampir-hampir terlepas baby dari pangkuan aku.

22-11-2014- Hari ni si kecil tidur dengan nyenyak.. banyak kali kejut untuk menyusu pun dia payah bangun...disebabkan semalaman kami tak dapat tido so kami pun balas dendam tidur juga... rupa-rupanya bila baby tidur maksudnya kuning semakin tinggi.

23-11-2014 - Datang ke hospital untuk check kuning dan rupanya kuning si kecil melebihi bacaan yang dibenarkan 12 kalau tak silap dan Dr kata kalau tak ok juga kena masuk ward. oh tidak...Balik dari hospital kami terus menyelesaikan segala dokumentasi si kecil di JPN.

24-11-2014 - Setelah berfikir banyak kali aku tidak datang buat pemeriksaan kuning sikecil sebab risau kena tahan ward jadi kami memilih untuk pulang ke kampung dan emak siapkan air mandian herba untuk si kecil.

25-11-2014- Alhamdulillah bacaan dari 12 telah kurang kepada 9 dan Dr suruh datang lagi keesokan harinya namun aku kan degil tak datang pun bawa si kecil sebab kesiankan dia kena cucuk.. bila tengok mata dan mulut dah ok dan aku still teruskan mandian herba tu selama seminggu. 

Hari ni 3 April 2015 si kecil sudah semakin aktif walaupun baru berusia 4 bulan 13hari.. mula belajar meniarap dan sangat asyik mengagah dan tersenyum... Semoga kamu membesar dengan sempurna dan sihat, serta menjadi anak soleh dan menjadi pencen kubur Ummi dan Ayah.. Aamin

Sekian untuk kali ini semoga perkongsian ini ada manfaatnya.. sekian wasalam.

2 comments:

nuriz iman said...

Alolo...comelnya dia..tahniah malinee..saya tumpang gembira.

Ahmad Belia said...

2015 satu artikel ni.