semoga Allah merahmati Perkahwinan kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - First Birthday



Asalam semua...
oklah nak cerita tentang temuduga ni pulak... nampak tak.. bila dah mula menaip aku tak boleh post satu benda je.. ada jer benda lain nak citer.. lagi-lagi bila semua kerja rumah dah siap di settle kan pagi-pagi sabtu nan indah ni...hihi

Macam ni citer dia..sebenarnya semalam Jumaat 19/9/14 aku hadiri satu lagi temuduga.. Penolong Penguasa Kastam W27 pulak.. emm nampaknya bulan ni memang bulan untuk aku ditemuduga... 

Nak kongsi dengan sesiapa yang masih belum pergi temuduga ni sebab setahu aku temuduga ni berlangsung hingga 2 oktober 2014...

aku sampai dekat SPA pada jam 8.05pagi lepas letak surat panggilan temuduga dalam box yang disediakan aku pun duduklah diruangan menunggu sementara tunggu nama dipanggil untuk proses dokumentasi.. so lama gak dalam 15 minit baru nama aku dipanggil.. lepas tu x sempat aku nak isi ruangan yang dicop oleh pegawai spa tu nombor aku dah keluar depan bilik temuduga.. aramak camna ni.. so aku pun masuk jelah lepas ketuk pintu.... sopan gitu.. hihi

beri salam dan tak sempat ucap selamat pagi penemuduga sorang lagi dah ucapkan selamat pagi kat aku sebab penemuduga tu India.. Kali ni kedua-dua panel adalah lelaki.. 

as usual lepas serahkan dokumen dan awal-awal aku minta maaf sebab tak sempat isi lagi dokumen tu dan aku tanya perlu tak di isi... penemuduga tu kata tak apa dan suruh aku duduk...dan aku menanti untuk diserang.. ok sekali lagi aku nervous jugak... apa daaaa...

soalan pertama.. dari pegawai SPA are you rushing Miss??? we was waiting for 15 minute but nobody come in...
eh soalan apa pulak ni... aku jawablah aku tak rushing tapi tak sempat tulis dokumen tu sebab baru je lepas proses dokumentasi dan nombor aku dah naik.. dan aku dah tunggu lama gak kat depan tu tapi nama tak dipanggil.. nasib baik muka uncle tu mesra alam so tak ler aku mengelabah...

then dia suruh ceritakan tentang diri serba sedikit.. in english
so cerita jelah...

then dia tanya first time ke temuduga dengan spa
aku jawablah last week pun aku ada temuduga penolong pegawai belia dan sukan

then dia tanya awak belajar diploma akauntansi tapi kenapa degree bidang lain
aku jawab sebab untuk pelajari sesuatu yang baru dan sebab dgn diploma tu saya langsung tak pernah dipanggil untuk jawatan W dan ini jawatan pertama yang ditawarkan untuk di interview selepas 13 tahun saya ada diploma akauntansi tu..

then tanya berapa tahun dah berkhidmat dengan kerajaan dan dimana
so aku jawab lah bla..bla..bla..

then tanya suami kerja apa dan tentang anak
so aku pun jawablah apa yang patut.. kat sini best sikit jawapan dia.. adalah rezeki anak tu nanti.. macam belajar ni awak dah belajar dah bertahun mungkin ada rezeki lepas ni.. (terus cakap melayu sebab dia simpati kot)

Pegawai Kastam tu pulak tanya... dalam bahasa melayu pulak..
cerita sikit apa tu jabatan kastam dan tugas kastam
aku jawab mengikut apa yang aku baca... bantai jelah...

then dia tanya tadi awak kata kastam tu salah satu agensi yang memungut cukai.. ada agensi lain ke yang memungut cukai?
aku jawab ada.. LHDN

then dia tanya LHDN tu apa dan pungut cukai apa?
aku jawablah Lembaga hasil dalam negeri dan pungut cukai pendapatan.

then tanya cukai apa je yang kastam pungut?
aku jawab duti eksais, duti eksport, duti import, cukai jualan dan cukai perkhidmatan... rasanya levi kenderaan pun ada tapi aku tak cakap..

then tanya.. cukai jualan tu dalam english apa ya?

dan tetiba aku terlupa.. bila cakap melayu suruh translate english memang aku lembab.. baik tanya in english je... aku jawab.. jualan... sales... sales tax lah kan.. pegawai tu gelak.. saja tau..

then tanya pernah tak berurusan dengan kastam awak pernah pergi oversea ke? dan pergi mana?
aku jawab pernah masa pergi dan balik dari umrah..then bla.bla..bla...

then dia tanya apa jer urusan dengan kastam tersebut
aku bagitau dia buat pemeriksaan bagasi..

then dia tanya ada tak bercakap dengan mereka

aku jawab tak ada sebab bagasi saya tu clear je.. jadi saya cuma cakap terima kasih.. 

then tanya tentang gst
jawablah apa yang patut.. dah bacakan benda tu.. tapi cam gagap je aku jawab kenapalah dengan aku ni... sampai pegawai tu tersenyum.. sib baik muka dia manis je.. aku pun tersenyum-senyumlah sebab dia senyum.. hahaha..

then lepas tu tanya soalan kalau makan kfc nanti bayar tak gst
aku jawab kenalah bayar sbb gst ganti cukai sedia ada.. lepas tu dia cakap kenapa bayar kan tahun depan baru start.. laaa.. tricky question rupanya.. tak terfikir pulak cam tu jawapan dia.. lepas tu dia gelak besar.. amboi.. berjaya kenakan aku lahtu..chittt..

sambung balik pegawai spa menyoal...
kastam bawah kementerian mana ya?
sib baik soklan ni kacang jer... MOF lah kan of coz... hihi

then dia tanya apa lagi jabatan yang di bawah MOF
aku jawab Jab akauntant negara.. lepas tu dia tanya confirm ke.. hihi bila tanya gini mulalah aku mcam blur.. aku tanya balik salah ker..haha.. 

then tanya siapa nama Ketua Pengarah Kastam
so aku jawab Dato' Sri Khazali bin hj. Ahmad.

then dia tanya sorang je ke Ketua Pengarah Kastam 
aku jawab yup sorang jer.. confirm ke?? yes confirm.. saja je diaorang ni tau..

then tanya Ketua Pengarah SPA

yang ni aku cakap maaf saya tak tahu sebab saya tak baca... lebih baik mengaku dari buat2 pandai kan.. biarlah si luncai terjun dengan labu-labunya... huhu

then tanya oklah siapa ya Pengerusi temuduga hari ini
aku pun jawablah nama beliau Tuan Haji*** then dia tanya lagi confirm ke saya tu? la.. confirmlah tuan takkan en. *** tu kot.. dia kan  India.. gelak besar dua-dua orang tu..

tu jer soalan dia orang.. panjang jugak kan.. tapi memang kelakar penemuduga berdua ni.. aku keluar bilik temuduga tersenyum-senyum sebab mereka ni memang tak buat aku stress langsung.. tak macam temuduga sebelum ni...

Alhamdulillah dah settle temuduga.. kalau nak tahu aku bangun pukul 3.30 pagi untuk baca tentang kastam tu tapi bila masuk bilik temuduga tu...mak aiiii.. punyalah nervous.. berulang2 baca doa agar tak gugup.. lepas tu aku pun terfikir.. kalaulah aku disoal di depan Allah nanti..Ya Allah takutnya.. betulkan setiap apa yang berlaku membuat kita berfikir...waAllahualam

sekian untuk kali ini... good luck untuk rakan-rakan lain... lepas ni tunggu temuduga Penguasa Kastam W41 pulak mungkin bulan depan kot... haiiihhhss.. seriau beb...

okeylah...Wasalam..












1 comments:

exam kastam 2017 said...

tahun ni katanya ada exam kastam lagi. awak dah berjaya jadi kastam ke?